De flesta altaner är byggda av tryckimpregnerat trä, det som i bygghandel ser grönt ut och som med tiden ofta blir mörkt och fult. Men det finns knep att ta till för att få den extra fin och hållbar, utan att behöva träolja den varje år. Här får du goda råd för hur du ska får din altan av tryckimpregnerat trä extra snygg till sommaren.
Tryckimpregnerat trä som sedan behandlats med trallolja är det traditionellt vanligaste för altaner, trätrall och utegolv. Huruvida man ska ytbehandla en altan eller inte beror främst på tycke och smak. Tidigare rekommenderades det att vänta ett år med att ytbehandla ett nytt tryckimpregnerat virke, men med dagens tryckimpregnering räcker det med några månader. Det är däremot viktigt att träet är helt torrt när du behandlar det.
Vacker silvergrå nyans
Idag har det blivit otroligt populärt att kisel-behandla sin altan eller trall. Det är ett sätt att förlänga hållbarheten på träet, minska risken för sprickor och påväxt, men mest av allt – en behandling som gör altanen vackert silvergrå. Kiselbehandlingen behöver aldrig upprepas utan endast ytförseglingen kan behövas bättras på vart 2-3 år eller vid behov. Behandla redan i vår, blekningen och de gråa nyansen kommer märkas redan efter några veckor och du kan njuta av din nya vackra altan eller trall hela sommaren.
BIOkleen®s kiselbehandling ger trä en vacker silvergrå yta med tiden. Din altan blir len och behaglig att gå på, för ännu fler barfotastunder. Behandlat trä blir mera hållbart och får en effektiv vatten- och smutsavvisning som gör det lättare att underhålla. Virket blir mer motståndskraftigt mot svampangrepp och får även ett förbättrat flamskydd. Upp till 10års hållbarhet. BIOkleen®s träskyddssystem 1+2+3 är speciellt lämpad för altangolv i tryckimpregnerat virke, bryggor mm.
Att olja altan är en gammal tradition
Genom att regelbundet olja altanen motverkar du att träet reser sig eller blir sprickigt. Använd helst en träolja med hög linoljehalt, generellt kan man säga att man får den trallolja man betalar för. Den billiga träoljan ger mer kladd än den gör nytta. Tänk på att oljeindränkta trasor är brandfarliga, förvara dem därför på ett säkert sätt när du oljat klart, exempelvis i en burk med vatten. Det är också viktigt att se till att inte trallolja droppar ner mellan springorna eftersom det kan medföra en ökad brandrisk. Du bör göra ordentligt rent innan du börjar olja trallen in, annars kan mikroorganismer låsas in i träet. Med lite otur kan det då skapas mögeltillväxt under oljan.
Tvätta med trärengörare
Tvätta trallen bör man göra varje år. Är altanen smutsig använder du en rotborste och trärengörare som gör altangolvet rent på djupet, till exempel Tralltvätt. Föreningen Svenskt Trä rekommenderar inte att du använder högtryckstvätten eftersom träet då kan resa sig och bli sprickigt. Det finns däremot speciella tillbehör till högtryckstvättar med roterande munstycken som ”flyter” vilket är skonsammare mot träet. Arbetsgången är tvätta, låt torka cirka två veckor eller tills fuktkvoten är under 20 procent (detta mäts med en fuktkvotsmätare) och ytbehandla om du vill göra detta.
Lacka eller måla
Det går naturligtvis även att lacka eller måla ett altangolv. Det kan vara värt att tänka på att lack blir halare än oljat och ett målat golv slits av mycket spring och tunga möbler så målar du golvet får du vara beredd att underhålla det regelbundet. Om du har en gammal altan som blivit sliten och stickig kan du slipa ner den tills du tycker att ytan ser bra ut. Det är däremot inte nyttigt att andas in slipdammet av tryckimpregnerat trä, så skydda dig med andningsmask.
När altanen gjort sitt
Allt har ett slut – även för en gammal altan. Om du behöver frakta bort tryckimpregnerat trä finns speciella platser som är avsedda för detta. Hör med din kommun var du ska göra av virket.